Tee-se-itse myrkyttömät konetiskitabletit

Sain keväällä eräältä kaveriltani ohjeen, kuinka konetiskitabletteja voi tehdä itse. Minua ovat alkaneet kovasti puistattaa kaupasta saatavien konetiskitablettien jyrkkä tuoksu ja ajatus siitä, mitä kamalia myrkkyjä ne mahtavat sisältää. Kun tiskikoneen on pesun jälkeen avannut, on sieltä noussut karmea kemikaalilta haiseva höyrypilvi ja olen miettinyt, paljonko niitä myrkkyjä päätyy myös elimistööni.

Niinpä kun viimeiset kaupan tabletit alkoivat kaapistani loppua, päätin kokeilla tehdä konetiskitabletteja itse.

Tee itse konetiskitabletit:

Tarvitset
– 1,5 dl   ruokasoodaa
– 0,75 dl sitruunahappoa*
– vettä ja suihkepullon
– jääpalamuotin
– lusikan tai haarukan sekä kulhon sekoittamista varten

Sekoita sooda ja sitruunahappo. Lisää kuiviin aineisiin spraypullosta varovasti yksi painallus vettä kerrallaan. Sekoita joka painalluksen välissä. Toista, kunnes seos muistuttaa kosteaa hiekkaa. Varo lisäämästä vettä liikaa tai paljon kerrallaan, muuten seos alkaa kuohua.

Painele seos jääpalamuottien koloihin. Anna kuivua muutamia tunteja tai yön yli.

Itse laitoin ekalla kerralla yhden tai kaksi painallusta liikaa vettä. Tämä aiheutti sen, että seos kuohui muoteista hiljalleen (minuuteissa) yli, ja lopputuloksena minulla oli yhteenkasvanut laatta höttöistä, joskin kuivaa ja rouheaa seosta. Muistutti rakenteeltaan etäisesti ehkä jotain marenkia. Mursin laatan kokkareiseksi jauheeksi kulhoon ja olen käyttänyt sitä tiskikoneessa astianpesupulverin tavoin – hyvin on toiminut.

Toisella kerralla osasin olla veden määrän kanssa varovaisempi, ja onnistuin tekemään ehjiä, tiiviitä tabletteja.

Muottiin painelun jälkeen seos kohoaa hieman, kuten pullataikina. Sitä voi kuivumisen alussa vielä painella tiiviimmäksi, jotta seos pysyy omissa lokeroissaan ja tabletista tulee napakka. Näin se mahtuu paremmin lokeroonsa tiskikoneeseen.

Olen käyttänyt näitä nyt joitakin viikkoja ja ollut todella tyytyväinen. Astioista tulee aivan yhtä puhtaita kuin kaupan tableteilla, eli itse tehtyjen tablettien toimivuudessa ei ole minun mielestäni mitään moitittavaa.

Sielunrauhaa tässä minulle antaa se, että tablettien kaikki ainesosat ovat elintarvikkeita – apteekkari mainitsi, että sitruunahappoa käytetään esimerkiksi mehuissa. Ja ruokasoodahan nyt on kaikille tuttu juttu. Sekä oman elimistön että luonnon kannalta olen iloinen, että edes tässä vaiheessa elämää älysin vaihtaa kaupan myrkkytabletit näihin.

*Sitruunahappoa myydään apteekeissa pikkupusseissa, mutta Hankkijalta sitä saa ison ämpärin huomattavasti pienemmällä kilohinnalla. Sitruunahapolla voi puhdistaa myös kodinkoneita kuten veden- ja kahvinkeittimen, tiskikoneen ja pyykkikoneen.