Poimintoja kevään lintuhavainnoista

Jäidenlähdön aikana ja hetki sen jälkeen on parasta lintuaikaa täällä meillä. Mitä ihmeellisempiä siivekkäitä ilmestyy monesti jopa suoraan omalle pihalle – lintuja, joiden näkemisestä saattoi mukulana vain haaveilla. Tämä kevät ei ole ollut poikkeus, vaan jälleen on tullut hienoja havaintoja.

Joki tulvi jonkin verran ja saartoi tällä kertaa tulipaikkamme. Vesi oli korkeammalla kuin viime keväänä, mutta ei kuitenkaan mitenkään kiusallisen lähellä taloa. Sitten tuli takatalvi ja 15 senttiä lunta. Varsinkin tuo lumi tuntui tuovan lintuja pihalle runsaasti, lintulaudan jo kerran kadonneet asiakkaat palasivat ja kahlaajat saapuivat etsimään ruokaa vesirajan heinikosta.

Toisin kuin edellisinä keväinä, heinätavia en saanut näkimiin tänä vuonna. Sen sijaan jännittävimpiä lajeja ovat olleet vesipääskyt, joita sain eräänä iltana katsella kaikessa rauhassa tihkusateessa. Linnut eivät aristelleet, vaan aterioivat minusta välittämättä tulvapellolla, vaikka olivat vain noin kymmenen metrin päässä. Vesipääsky on aivan tavattoman pieni lintu ja hyvin omaperäisen näköinen, melkein kuin uiva pikkulintu, vaikka onkin kahlaaja.

Toinen erityisen mukava havainto oli pilkkasiipi, joka vietti eilisaamun joella. En tiennyt että Lapissa on pilkkasiipiä, vaan luulin niitä elävän vain merellä. Lintu oli iso, musta ja todella, todella komea.

Lisäksi uusia lajeja tälle keväälle ovat olleet valkoviklo, joka oli tulipaikkamme edustalla, sekä suosirri, jonka näin tulvaniityllä. Valkoviklon tunnistamiseksi piti oikein vilkaista lintukirjaa. Samassa rannassa on koko ajan liikuskellut liroja, mutta huomasin, että tämä lintu oli isompi ja jotenkin eri näköinen, pitkänokkaisempi.

Muita viime viikkojen lintuja ovat olleet muun muassa: sinirinta, metsäkirvinen, keltavästäräkki, västäräkki, peippo, järripeippo, viherpeippo, punatulkku, kuukkeli, närhi, harakka, varis, korppi, kotka, suopöllö, koppelo, leppälintu, telkkä, tavi, haapana, isokoskelo, tukkakoskelo, suokukko, kuovi, rantasipi, kapustarinta, taivaanvuohi, laulurastas, punakylkirastas, räkättirastas, tilhi, haarapääsky, (lapin?)tiira, kala-, nauru- ja harmaalokki. Ainakin. Lisäksi on näkynyt jäniksiä ja metsäkauriita.

Yhtenä iltana lenkillä sain seurata taivaanvuohen lentelyä. Lintu lensi taivaalla kahdeksikkoa, noustessaan oli hiljaa ja alas syöksyessään piti kovaa ääntä – sulistahan ääni tosin tulee. Toisella kerralla huomasin linnun pellolla ja sain kuvan hänen iltavenyttelyliikkeistään.

Erityisen mukavaa on ollut saada seurata telkkäparin eloa – kosiomenot ovat olleet hurjia ja luulenpa, että rannan pöntössä on pesä. Ainakin linnut tuntuvat oleskelevan siinä paikoin koko ajan. Myös haapanaparin ilmestyminen rantaan oli iloinen hetki, haapana on mielestäni yksi kauneimmista linnuista ja se oli isompi kuin muistinkaan. Oli mukava saada kiikaroida kiireettömiä, lähellä olevia lintuja.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s