Kuukuvia

Kuu nousi joen takaa eilen suurena ja melkeinpä vaaleanpunaisena. Sen punerrus ei tallentunut kuvaan, mutta sitä oli mahtava kiikaroida. Kiikaroimalla Kuun yksityiskohdat voi nähdä ihmeen hienosti. 

Lähellä horisonttia Kuu näyttää järkälemäiseltä ja siltä kuin se väreilisi. Varmaan sama ilmiö kuin matalalla olevien tähtien kanssa – Maan ilmakehä tekee taikojaan, suurentaa Kuun ja saa tähdet tuikkimaan.

Tulinpa tämän inspiroimana katselleeksi myös muita ottamiani kuukuvia menneen talven ja syksynkin ajalta.

Mietin joskus millaista olisi jos Maalla olisi monta kuuta. Miltähän se näyttäisi? Miten se vaikuttaisi elämään maapallolla? Vatkaisivatko vuorovedet aivan miten sattuu?
Tämä yllä oleva kuva on yksi koko talven suosikkikuvistani. Maisema kaamosväreineen ja tykkylumikuusineen oli jo muutenkin kuin toisesta maailmasta, ja kun Kuu ilmestyi näkyviin, meinasin lentää persiilleni ihastuksesta.
Yllä Ounas oli vasta jäätymässä. Nyt jään pinta on muuten jo tummunut – melkein puoltatoista kuukautta aiemmin kuin viime keväänä! Jää on toki yhä paksua, mutta sen päällä on vettä. En itse mene sinne enää, vaikka vielä siellä ihmiset hiihtävät ja ajelevat kelkoilla.
Yllä Kuu ja pihakuusen latva.
Laura kuvaamassa kuuta Pallasjärven rannalla.
Syksyllä ensimmäiset revontulet heijastuivat peilityynestä joesta yhdessä Kuun kanssa. Kuu oli tuossa vain puolikas, mutta kamera halusi ikuistaa sen melkein ehjänä. Totuus näkyy paremmin veden heijastuksesta.

On muuten melkoinen sattuma, että Kuu ja Aurinko näyttävät Maasta käsin saman kokoisilta, vaikka ovat täysin eri etäisyyksien päässä ja eri kokoisia keskenään. Selitys ilmiölle löytyy Ursan sivuilta.

Miltähän näyttäisi jos toinen niistä näyttäisi selkeästi toista suuremmalta?

Päivät ovat jo pitkiä. Yhdeksänkään aikaan ei vielä ole pimeää. Ei aikaakaan, kun yötön yö alkaa. Siitä tuleekin ensimmäinen kesäni Lapissa niin, että tarkkailen taivaan tapahtumia. Jännä nähdä onko taivaalla kesällä mitään muuta tarkkailtavaa kuin Auringon liikkeet – näkyykö mitään muuta, edes Kuuta? Entä missä asennossa tähtitaivas on sitten kun se syksyllä taas tulee näkyviin?


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s