Elokuu

Kesälomareissun jälkeen tuntui kotipihassakin jo loppukesän tuuli. Se on erikoinen juttu. Luonnossa ei (muutamia sieniä lukuun ottamatta) näy vielä syksyä, mutta ilmassa jotain on ihan selvästi muuttunut. Tunnelma on erilainen. Tämä muutos on tuttu, joka vuosi ennen syksyä se saapuu. Se pehmentää laskua ja rauhoittaa mielen edessä olevaan syksyyn ja loppuvuoteen.

Iltataivas muuttuu elokuussa. Se alkaa näyttää kuin maalaukselta. Aurinko on alkanut jälleen laskea, mikä tuo iltojen taivaisiin purppuraa ja muita värejä. Pilviä on enemmän, tuulta on enemmän, vaikka päivät olisivatkin poutaisia ja kauniita. Muistan nämä tunnelmat todella hyvin jo ensimmäisestä kesästäni Lapissa vuonna 2015.

Ja sääskiä on luojan kiitos vähemmän.

Tein heinäkuun viimeisenä päivänä eli perjantaina retken Palkaskerolle uuden kaverin kanssa. Lähdimme ajamaan kohti Pallasta vasta kuudelta, ja olin kotona joskus kymmenen jälkeen. Seuraavana aamuna nukuinkin sitten melkein yhteentoista saakka, kunnes ohi ajanut auto herätti. Rajuja nämä viikonlopunvietot nykyään…

Tunturilla koimme käsittämättömän hienon kesäillan valon, tuntureiden ihanat muodot sekä ilman täydellisen pysähtyneisyyden ja hiljaisuuden. Tällä kertaa taivas oli täysin autio pilvistä. Retki oli todella hieno.

Perjantaina nousin viideltä, eilen yhdeltätoista ja tänään yhdeksältä. Mukavaa kun on vapautta viikonlopuissa.

Tässä alla vielä muutamia kuvia, jotka ovat tallentuneet kännykkäni kameraan tällä viikolla, sekä satunnaisia ajatuksia ja huomioita sieltä sun täältä.

Käyn työpäivän jälkeen aina kävelyllä. Lomalla tuli syötyä niin hyvin, että on pitänyt hiukan pidentää lenkkejä. Lenkin jälkeen on aina hiki, oli sää mikä hyvänsä, ja onkin ihanaa kun voi käydä vaihtamassa saman tien uikkarit päälle ja mennä jokeen. Joessa on pinnan alla iso kivi, jonka päällä seison katselemassa maisemaa kaikessa rauhassa. Vettä on silloin kaulaan saakka.

Joessa keho viilentyy ja rentoutuu. Lenkki ja uintihetki ovat kesäarki-iltojeni rakkaimpia rutiineja.

Yhtenä iltana alkuviikolla oli aivan erityisen hieno taivas jota sain lenkillä katsella. Taivas näytti jännältä.

Kissasta on tullut puhelias, enkä tiedä, mikä tämmöisen muutoksen on aiheuttanut. Ennen niin hiljainen katti pulisee nykyään välillä kuin papupata. Ihan hyväntuuliselta hän kyllä vaikuttaa, kehrää ja kiehnää. Ehkä hän on vain lopultakin hoksannut, että palvelua saa paremmin ja nopeammin kun uskaltaa avata suunsa ja mekastaa hiukan.

Yhtenä iltana lähdimme kalaan joskus kahdeksan jälkeen. Mies virvelöi ja minulla oli mato-onki, mutta ei kumpikaan saatu mitään. Se ei haitannut, koska joki oli niin kaunis ja peilityyni, veneretki oli ihana sellaisenaankin. Otin rannasta kuvan ennen lähtöä.

Tällaiset illat saavat aina mietteliäiksi. Hyvällä tavalla. Veneen keulan halkoessa peilityyntä jokea ja ilmavirran pyöriessä hiuksissani mietin, miten paljon kaikkea on täynyt kokea, uskaltaa ja käydä läpi, että tällaisista illoista on tullut osa elämää. Tällaiset illat saavat minut aina ymmärtämään, miksi Lapissa on niin hyvä olla, ja kiittämään itseäni siitä, että lähdin tänne. 

Mietiskelen välillä myös sitä, että vaikka koti-ikävä ajoittain kalvaa, olisiko minusta enää elämään etelässä? Liukuisiko elämä siellä lopulta samaan vanhaan kaavaan, jossa luontoyhteys katkeaisi ja sen tilalle tulisi kireä pinna? Imen hermostuneista ja epätyytyväisistä ihmisistä herkästi pahaa energiaa ja pahaa mieltä itseeni. Ja siellä, missä on paljon ihmisiä, on paljon myös hermostuneita ja epätyytyväisiä ihmisiä, eikä heidän kohtaamistaan aina voi välttää. 

Lapissa on lähinnä vain luontoa. Siitä pahaa mieltä on mahdotonta saada.

Lähestyvä syksy tuntuu itse asiassa aika ihanalta. Eikä ajatus talvestakaan juuri tällä hetkellä niin paha ole (kunpa, oi kunpa vain lumi ei jäisi maahan vielä lokakuussa, pliis). Onneksi olen nykyään löytänyt elämääni musiikin, joka kantaa talven yli. Kesän lenkki- ja uintihetkirutiini vaihtuu joen jäätyessä lenkki–tähtitaivaankatselu–musiikinkuuntelurutiiniksi, joka jatkuu siihen saakka, kunnes joki taas vapautuu jäistä. Tähtitaivaan katseleminen musiikkia kuunnellessa on erilaista, mutta yhtä voimaannuttavaa kuin joessa istuminen. Ja toisin kuin joessa, linnunradan alla ajatukset kiitävät välillä todella syvällisiin mietteisiin ja kauas avaruuteen. 

Kaivoin tällä viikolla taas jo syyshousut naulakon periltä esille.

Lenkkitien varrella kukkii paikoin vilukkoja kuin valkovuokkoja etelän keväässä konsanaan.

Maasta puskee jo muutamia sieniä, ja ruohokanukat ovat alkaneet kasvatella punaisia marjojaan. Kurkien laulu kantautuu aamuöisin suolta meille makuuhuoneeseen saakka. Öisin joella tanssii usva, eilen aamulla oli miehen töihin lähtiessä kuulemma vain 3 astetta lämmintä.

Meille on lokakuussa luvassa ihan erityinen reissu, jota kovasti odotamme. Viime vuodesta saakka suunnitelmissa ollut matka Kiteelle toteutuu lopultakin. Olin ajatellut sitä ensin tälle kesälle, mutta ei haittaa lainkaan, että se venyi lokakuulle – onpahan vielä kesän jälkeenkin jotain odotettavaa. Toivottavasti vain korona ei tule väliin, sitähän ei nyt lainkaan tiedä että mihin mittakaavoihin se seuraavaksi ampaisee. Tarkoitus olisi tehdä Kiteelle Nightwish-matka. Siitä tulisi kiva yhteinen miniloma lokakuun arkea katkaisemaan.

Marraskuussa meillä olisi liput Nightwishin keikalle Keski-Eurooppaan, mutta totta puhuen en millään usko, että keikkaa silloin pidetään. Varmasti se siirtyy, mutta sitten mennään silloin kun se pidetään. Emme onneksi olleet ostaneet ennen koronaa vielä muuta kuin itse keikkaliput – lennot ja hotelli meidän piti varata myöhemmin, mutta sitten korona osui tuulettimeen ja homma meni jäihin.

Nyt kello on kaksitoista. Taitaa olla aika aamun toiselle kahvihetkelle.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s