Kurkistus Itämereen Kökarissa (2019)

Yksi kesän 2019 ja koko tähänastisen snorklausharrastukseni parhaista reissuista oli matka Itämeren pinnan alle Kökarin pääsaarella Ahvenanmaalla, jossa olin siskoni luona kylässä. Sisko tunsi paikat ja johdatti retkiseurueemme muuan laguunille komeiden kallioiden keskelle.

Oli kuuma kesäpäivä ja asetelmat olivat lähes täydelliset – ainoastaan limaisen leväiset kalliot, joita pitkin veteen oli laskeuduttava, ällöttivät hieman minua, joka olin tottunut järvien epälimaisiin, korkeintaan kivisiin rantoihin. 

Veteen päästyäni rannan epämukavuus unohtui kuitenkin heti.

Laguunin yhdisti mereen vain ohut, noin puoli metriä syvä ja ehkä metrin leveä pullonkaula kallioiden välissä. Laguunissa ei ollut virtausta, vaan rauhallisen satumainen tunnelma. Lukemattomat kolmipiikit ja meduusat leijuivat kanssani vedessä, kaikessa rauhassa, lämpimän kesäauringon alla. Vesi oli lämmintä ja kirkasta.

Kamerana minulla oli tällä retkellä Olympus Tough TG-5. Valitettavan pieni osa kuvista onnistui, tarkennuksen kanssa oli vaikeuksia (mm. rapukuvat menivät kaikki pilalle) ja laguunin tummat sopukat olivat kameralle liikaa. Mutta onneksi sain edes joitain hyviä kuvia, ja ennen kaikkea olen onnellinen tästä elämyksestä, joka jätti ihanat muistot sekä kovan palon palata Itämereen snorklaamaan vielä monta kertaa uudelleen.

Laguunille kävellessämme olimme huomanneet rantavedessä rantakäärmeen. Vaikka olenkin erittäin käärmemyönteinen ihminen, olen silti iloinen ettei käärme luikerrellut kanssani laguuniin – olisin saattanut säikähtää aika lailla.