Valkeinen, Kuopio

Yksi koko tähänastisen snorklausharrastukseni paras kohdevinkki tuli aikoinaan siskon mieheltä. Olimme mieheni kanssa siskoni luona Vehmersalmella muutaman päivän kotieläimiä hoitamassa isäntäväen ollessa poissa, ja sain vinkin että noin tunnin ajomatkan päässä olisi käymisen arvoinen järvi.

Pitkän viikonlopun aikana tulin vierailleeksi tällä järvellä ensin kerran, ja koska paikka oli niin mielettömän hieno, menin sinne vielä uudelleen heti seuraavana päivänä. Parasta oli, että elettiin kuuminta helleaikaa, joten nämä vedenalaisretket olivat kuin paratiisista.

Valkeisen ranta pinnan yläpuolella oli kivinen ja metsäinen. Rannalle puiden suojiin oli vedetty pari venettä, mutta ihmisiä ei ollut näköpiirissä. Tie veteen oli louhikkoinen ja olin tyytyväinen, että olin tullut jo ostaneeksi kumitossut, joiden kanssa veteen saattoi astella ilman pelkoa jalkojen loukkaamisesta.

Onneksi ranta ei ollut pitkälle matala, ja jo muutaman askeleen jälkeen saatoin pudottautua veden varaan irti kivistä.

Vesi oli lämmintä ja aurinko paistoi kirkkaasti. Tämä paikka oli aivan erilainen kuin muut siihen mennessä kokemani. Kasveja ja kaloja oli paljon ja kaikkialla.

Hakopuut, kivet, kasvit ja kalat saivat minut kokemaan aivan kuin olisin akvaariossa.

Otin molemmilla käyntikerroilla paljon kuvia, mutta paljon aikaa tuli vietettyä ihan vain näkymien ihailuun. En ollut koskaan kokenut mitään tällaista. 

Täällä kohtasin myös ihkaensimmäisen haukeni ikinä (alla kuvassa keskellä). Hauki pysytteli aivan suoraan alapuolellani ja oli aika syvällä pohjan tuntumassa. Vehreiden vesikasvien keskellä se oli kuin peto viidakossa.

Hyörin ja pyörin rannan tuntumassa kauan. Osa kivistä oli niin suuria lohkareita, että ne ylsivät melkein pintaan saakka. Niiden, sekä pinnalle ulottuvien vesikasvien lomassa puikkelehtiminen tuntui jännittävältä.

Vaikka Olympuksen kuvat jäivät utuisiksi, onnistui kamera tallentamaan todella hyvin ne näkymät ja tunnelmat, joita näillä retkillä koin. Toivon, että tänä kesänä pääsen palaamaan Valkeiseen myös nykyisten kameroideni kanssa.

Alla vielä omakuva Valkeisesta. Snorkkeli suussakin on yllättävän mahdoton olla hymyilemättä, kun on kokenut jotain näin hienoa.