Lintuhavaintoja

Tässä muutamia lintuhavaintoja viime päiviltä kotitien varrelta. Isältä saamallani kameralla on hyvä ottaa kuvia, kun siinä riittää zuumia.

Lapinsirkkuja parveilee pelloilla. En ole muistaakseni nähnyt tätä lajia ennen, ja kirjojen kuvista olin kuvitellut sen paljon suuremmaksi, ehkä keltasirkun kokoiseksi. Hätäisesti katsoin että nämä ovat pajusirkkuja, mutta tarkemmin katsottuani ne olivatkin ilman muuta lapinsirkkuja.

Sinisuohaukka lensi minua lenkillä vastaan. Lintu nosti korkeutta noin sata metriä ennen kuin se olisi törmännyt minuun.

Laulujoutsenia on paljon ja herään niiden huutoihin välillä öisinkin. Taustalla kuvassa on haapanapariskunta.

Erityisen mieluisa yllätys lenkillä bongatuista linnuista oli tämä sinirintakoiras. Tämä oli vasta toinen kerta kun näin sinirintakoiraan omin silmin – ensimmäinen kerta oli vuosi sitten Pallaksella.

Järripeipot (yllä) parveilevat lintulaudalla näin kesän kynnyksellä. Talvella niitä ei ole näkynyt.

Lumien alta paljastuvilla pelloilla liikkuu jos jonkinmoista siivekästä. Tavit, haapanat, sini- ja jouhisorsat uiskentelevat sulamisvesilätäköissä, ja kahlaajat ja rastaat käyvät läpi paljastuvaa ruohikkoa. Ihana yllätys oli iltakävelyllä näkimiin osunut kapustarinta ja tylli. Tyllin seurassa on punakylkirastas, joita on nyt aivan valtavasti.

Moni lintuhavainto tältä viikolta ei ole ikuistunut kuviin. Näitä ovat mm. haarapääsky, kirjosieppo, rantasipi, peippo, kuovi ja taivaanvuohi. Lisäksi metsäkanat (koppelot, riekot, teeret ja pyyt) tuntuvat suorastaan parveilevan teiden reunuksilla. Viimeksi näkemilläni riekoilla (pari päivää sitten) oli vasta pää ruskea.

Isä toi kaksi tekemäänsä linnunpönttöä ja ripustin ne tänään paikoilleen pihapuihin. Kirjosieppo on jo ainakin käynyt tutkailemassa uusia kiinteistömahdollisuuksia.

Joen jää on tummunut eilisen aikana selvästi ja tänään siihen on sulanut myös reikiä. Jäälautta on kuitenkin pysynyt vielä paikoillaan ja se saattaa sulaa sijoilleenkin. Yritän laittaa timelapsekuvauksen rantaan jos huomaan jään lähtevän liikkeelle. Tulvahuippua ennustetaan ensi viikon lopulle, joten jännittävät hetket alkavat olla käsillä. 

Huippuennuste on onneksi hieman laskenut alkuperäisestä, koska viimeisten viikkojen aikana lämpötila on noussut tasaisen hitaasti. Päivisin lämpötila on nyt loppuviikolla ollut 10–15 asteessa.

Perustin hiljattain toisen blogin, jonka omistan pelkille vedenalaisretkijutuilleni. Kirjoittelen sinne parhaillaan viime kesän retkimuistoja ja toivon, että tänä kesänä saadaan monen monta uutta retkitarinaa kerrottavaksi. Kunpa vain jäät jo sulaisivat! 

Edit 24.5.: Jäistä suurin osa on lähtenyt liikkeelle. Tänään näkyi pellolla heinätavi (alla kuvassa lennossa) ja keltavästäräkki sekä joen yllä suopöllö.