Kevätsiivous ilman myrkkyjä

Keväisin on ihana ajaa talven ummehtuneet energiat ulos talosta. Ulko-oven voi viimeinkin avata ilman, että ulkoa valuu sisälle kovaa pakkasta. Ulkoa kantautuva tuulenvire ja linnunlaulu herättävät talon eloon. Samalla tekee mieli siivota kertaheitolla kunnolla, jotta kotiin tulee tilaa uudelle, raikkaalle, voimaannuttavalle keväälle.

Talomme on onneksi pieni ja myös koska kotonamme ei ole lapsia, koiraa tai liikaa tavaraa, ei isompikaan siivous ole mikään ylitsepääsemätön urakka. Niinpä tartuin toimeen ja jo muutaman tunnin päästä oli valmista. 

En käytä siivouksessa myrkkyjä, koska puhdasta saa ilmankin. Jos haluat, voit poimia alta vinkkejä myös itse kokeiltavaksesi.

Aloitin keräämällä jalokivet ympäri kotia ja laitoin ne raikkaaseen veteen puhdistumaan pölystä ja talven tunkkaisuudesta. Huuhtelin kiviä ja asetin ne kuivumaan aurinkoon puhtaalle keittiöliinalle.

Kannoin peitot, tyynyt ja matot ulos kuistille, sitten pyyhin pölyt kaikilta pinnoilta rätillä ja lämpimällä vedellä. Tuntui hyvältä nähdä kuinka pinnat kirkastuivat ja pöly huuhtoutui rätistä kerta toisensa jälkeen viemäriin. Pölyjen lähtiessä raikastuu aina koko kodin tunnelma, ja nyt tuntui, kuin pölyjen mukana talven pysähtyneisyys olisi huuhtoutunut alas lavuaarista.

Pölyt pyyhittyäni oli tietenkin perusteellisen imuroinnin aika. Kissa on viime viikkoina pudotellut talviturkkiaan, joten imurille olikin ihan kunnolla hommia. Ilman kissan karvanvaihtoa pärjäämme yleensä harjalla ja sihvelillä.

Laitoin vanhat sänkyvaatteet koneeseen, tamppasin matot, peitot, ja tyynyt ja petasin sänkyyn puhtaat ja raikkaat petivaatteet. 

Pyykinpesuaineina käytän pesupähkinöitä ja Marseillen saippuaa. Pesupähkinät laitetaan pyykkien joukkoon pienessä kangaspussukassa. Marseillen saippuaa olen liottanut veteen vanhaan limsapulloon, siitä lorautetaan kerta-annos koneen pesuainelokeroon tai pesupalloon. Samaa vesi-saippualiuosta käytän myös käsisaippuana vanhassa Bliwin pumppupullossa.

Haluan pyykkeihin myös raikkaan tuoksun, ja koska pesupähkinät ja Marseillen saippua eivät tuoksu juuri miltään, olen jo vuoden ajan käyttänyt vanhan naapurini Johannan Saaren Taika -pyykkietikkaa. Tilaan joka kerta jotain eri tuoksua, tällä hetkellä käytössä on mänty ❤ 

Johanna on muuten jakanut sivuillaan myös DIY-pyykkietikan ohjeen, ehkä pitäisikin kokeilla sitä seuraavaksi?

Pyykin pyöriessä pesukoneessa oli seuraavana vuorossa konetiskitablettien valmistus. Valmistan tabletit ruokasoodasta ja sitruunahaposta, joita kumpaakin käytetään myös elintarvikkeissa. Kaupan väkevänhajuiset tabletit, joiden paketissa on ties ja vaikka mitä varoituksia, ovat minusta epäilyttäviä. Siksi olenkin todella iloinen, että olen löytänyt niille näin loistavan vaihtoehdon. Itsetehtyjen konetiskitablettien ohjeen olen kirjoittanut tänne.

Seuraavaksi meinasin keittää iltapäiväkahvit, mutta asiaa tarkemmin ajateltuani päätinkin puhdistaa vielä kahvin- ja vedenkeittimen. Olen saanut apteekista ohjeen kuinka puhdistus sitruunahapolla tapahtuu, ja noudatin lappusen ohjeita. Vedenkeitin kirkastui silmissä – kaikki tummuneet kohdat tulivat vitivalkoisiksi hetkessä. Kahvinkeitin sen sijaan päästi lävitseen myrkynvihreää vettä… Sitruunahappovedet läpi ajettuani keitin molemmissa keittimissä vielä muutaman erän puhdasta vettä, jotta niihin ei jää happojäämiä.

Sitruunahappoa voi ostaa pieninä pusseina apteekeista, tai isomman ämpärin maatalouskaupoista. Sillä voi pestä myös pyykin- ja astianpesukoneet, mutta tällä kertaa en sitä tehnyt koska edellisestä kerrasta ei ole montaakaan viikkoa.

Keittimistä ulos tulleella sitruunahappovedellä huuhtelin vielä tiskialtaat, vessanpöntön ja vessan lavuaarin ennen niiden jynssäämistä. Happoveteen varovasti dipatulla liinalla putsasin uunin nupit ja kodinkoneiden luukut puhtaiksi.

Tamppasin ulkona vielä loput tyynyt ja peitot ja kannoin ne takaisin sohvalle. Laitoin matot takaisin lattioille, ripustin ensimmäisen erän pyykkejä ja laitoin vielä toisen koneellisen tulemaan. Männyntuoksuiset puhtaat lakanat toivat raikkaan silauksen kotiin, kun ripustelin niitä ovien päälle kuivumaan. Ulos ei pyykkejä vielä saa kuivumaan, sillä pyykkiteline on edelleen hankien hallinnassa.

Sitten olikin aika sijoitella vedestä virkistyneet jalokivet takaisin omille paikoilleen. Lisäksi talven ajan korkealla kaapin päällä ollut Buddha oli aika huuhdella ja tuoda jälleen ikkunan ääreen. Talvisin ikkunapaikat on varattu huonekasveille, mutta nyt kun on valoisaa jo melkein yöt läpeensä, voi kasvit sijoittaa kauemmas ikkunasta, ja Buddha pääsee jälleen paraatipaikalle puhtaana ja raikkaana.

Seuraavaksi voisi sitten lopultakin olla iltapäiväkahvien vuoro. Sitten lenkille katsomaan, ovatko kummallisen kylmiltä tuntuneet plussakelit saaneet mitään aikaan sitten eilisen.