Vedenalaisunelmia

Olisi mukava saada ensi kesän aikana kasaan riittävästi hyviä kuvia riittävän monesta kohteesta, että voisin koota niitä pieneksi kirjaseksi itselleni. Siitä voisi suunnitella jopa jokakesäistä perinnettä, että laittaisi parhaat kuvamuistot kansien väliin aina kauden lopuksi.

Uppoudun snorklausunelmiin selvitäkseni tästä keväästä ja esimerkiksi siitä, että parhaillaankin sataa lunta. Mieleni pakopaikka on kesässä ja veden alla.

Onneksi kasassa on hyvä lista kristallinkirkkaita kohteita, joihin aion kesän aikana mennä. Toivottavasti saan päivittääkin tätä listaa vielä ennen kesää ja kesän aikana, mutta tällä hetkellä kohdelista on tämän näköinen:

Hietajärvi (Enontekiö)
Raasikaltiot (uusi, Enontekiö)
Kaivoslammit (uusi, Kittilä)
Ruoppajärvi (vain ehdottoman pilvettömän kirkkaana kesäpäivänä, Kittilä)
Hopialampi (Sodankylä)
Syväjärvi (Kittilä)
Saivojärvi* (Kolari)
Pyhäjärvi* (Kittilä)
Livojärvi (uusi, Posio)
Valkiajärvi (uusi, Kitee)
Öllöri (uusi, Hossa) + muut Hossan vedet, esim. Iso-Valkeainen, Umpi-Valkeainen, Kirkasvetinen
Likojärvi (uusi, Salo)
Iso-Valkee (Somero)
Nummijärvi (uusi, Salo/Somero)
Valkeinen (Kuopio)
Kapsajoki (uusi, Kittilä)
Soiperoinen (uusi, Taivalkoski)

Kuten listasta huomaa niin Hossaan pitää lähteä ainakin pariksi, kolmeksi päiväksi joskus oikein lämpimillä keleillä. Joko käyn siellä erikseen tai sitten Kuopio–Kitee-reissuun yhdistettynä.

Minulla on myös Norjan puolelta yksi todella mielenkiintoinen vinkki, mutta saa nähdä milloin rajat aukeavat ja onko matka mahdollinen kesän aikana.

*Saivo- ja etenkin Pyhäjärvi ovat ehkä-kohteita. Vaikka niissä on kirkkaat vedet, on maisema veden alla aiempien kokemusteni mukaan hiukan tylsä – pelkkää kivikkoa. Saivojärvi on hiukan mielenkiintoisemmalta vaikuttava kyllä, joten sen käyn ainakin kiertämässä ja katsomassa, olisiko veden alla kasveja jossain kohtaa rantaa.

Syväjärvessäkin on tylsä pohja ainakin yleisen laiturin kohdalla, mutta siellä on aina ahvenia.

Livojärvellä on hiekkarantoja, mutta ilmakuva näyttää siellä olevan myös paikkoja joissa pääsee suht nopeasti edes hiukan syvempään veteen. Paikka on kuuluisa ja siksikin se on kiva käydä katsastamassa vaikka Hossaan ajaessa.

Viime kesänä tuli kuvattua paljon vielä vanhalla vedenalaiskameralla, ennen kuin ostin vedenalaispussin paremmalle kameralleni. Ensi kesänä saan alusta saakka kuvata paremmalla kameralla. Ai että. Niin paljon kuin ikinä mahdollista, koitan ajoittaa kuvausreissuja aurinkoisille hetkille. Auringonvalo tuo niin paljon lisää taianomaisuutta paitsi kuviin, myös itse elämykseen. Ja koska parempikaan kamerani ei ole mikään käsittämättömän huikea hämärissä olosuhteissa, on auringolla iso rooli kuvien onnistumisessa.

Veden lämpötilalla sen sijaan ei ole ihan niin paljon väliä. Yhdet viime kesän parhaista kuvista otin veden ollessa 12-asteista.