Lapin kesä

Eiliset helteet muuttuivat muutaman ukkospuuskan myötä kymmeneksi lämpöasteeksi ja kylmäksi tuuleksi. Ylihuomiseksi luvataan räntää.

Ukkonen löi eilen aika likellekin. Onneksi en pelkää ukkosta. Kissakin oli sisällä, joten ei ollut huolen häivää. Hän makasi reporankana sohvalla samalla, kun taivas ryskäsi salamoita ja vettä.

Rankkasade loi upeita, nopeasti liikkuvia suuria kuvioita joen pintaan. Ihmettelin, mitä kumman valkoisia palloja kellui keskellä jokea. Niiden määrä vaihteli koko ajan. Kiikarit esiin kaivettuani tunnistin valkoiset pallot telkkäkoiraiksi, jotka ilmeisesti hakeutuivat keskelle jokea suojaan pahimman ukkoskuuron ajaksi, ja sukeltelivat välillä.

Tein tänään Sodankylästä vierailulle saapuneen ystävän kanssa retken lähimetsään. Vein hänet katsomaan koskia, ja kosken rannalta löysimme kukkivan tuomen.

Siitä sainkin idean, että istutan tuomia omallekin pihalle. Meidän on joka tapauksessa pitänyt istuttaa vähän puita, mutta emme olleet vielä päättäneet, mitä puita ne olisivat. Tuomen kukat ja tuoksu ovat minulle kodikkaita, kotikulmilla kasvaa suuria ja tuoksuvia tuomia. Minulle ei ole tullut mieleen, että tuomi eläisi näillä korkeuksilla. Voi kunpa vaahterakin eläisi, ja tammi!

Täytyypä selvittää, mistä tuomentaimia saisi (Edit: iskä juurrutti niitä minulle ja toi etelästä tänne loppukesällä 2020 ja ne selvisivät! Kiitos isille ❤)

Koskia oli ihana katsella. Kuohuvaa, tummaa vettä reunustivat rentukat sekä kaunis, vanha metsä kaatuneine puineen. Moni koivuista oli kaartunut kosken ylle tai kaatunut koskeen.

Ihastelimme metsäluonnon yksityiskohtia. Minä haistelin tuomea nenä kiinni sateesta litimärässä kukinnossa. Maassa kukki violetteja pieniä orvokeita, ja näimme myös monenlaisia kauniita jäkäliä. Löytyipä maasta suloisen kaunista, pikkuruista vanamonvarttakin.

Kesän ensimmäiset sääsket pääsivät pistämään, niitä sai niitata hiusrajasta jo aika monta. Ei kuitenkaan mitään raivonvaltaa vielä, varsin siedettävästi. Ymmärrän nykyään, että Lapin kesään verrattuna etelän kesässä ei ole sääskiä käytännössä lainkaan.