Kohdelistaa alkavalle retkikaudelle

Sain viikonloppuna jonkinlaisen vielä hieman utuisen idean alkaa systemaattisesti tutustua Ounasjoen eri kolkkiin. Kävisin läpi koskia, rantatörmiä, kiinnostavia kohteita joen varrella. Dokumentoisin näitä paikkoja kuvin ja kirjoituksin.

Ounasjoki alkaa Hetasta, Ounasjärvestä, ja päättyy Rovaniemelle, jossa se yhtyy Kemijokeen. Joen koskia on aikoinaan perattu tukinuittoa varten, mutta padoilta Ounas on säästynyt, koska sitä on aikoinaan puolustettu. Ounasjoen suojelemisesta on säädetty erillinen Ounasjoki-laki (laki Ounasjoen erityissuojelusta).

Perattuja koskiakin on kuulemma ajan saatossa koitettu ennallistaa, mutta koskien väylät hakevat vielä paikkojaan.

Katselin alustavasti paikkoja, joita voisi käydä kohnaamassa. Jos ei sitten ihan erikseen paikan päälle lähtisikään, niin moni näistä on tsekattavissa suhteellisen helposti alueella muutenkin liikuskellessa. Osa kohteista on mahdollisesti vaikeasti saavutettavia, pikkuteiden kunnosta riippuen. 

Ounasjärvi, hiekkaranta ja museo

Periläkoski

Ketokosken tulipaikka (jos yleinen)

Raattamakoski

Puksukoski

Hiekkasaari ja Suukoski

Kuortanonpudas

Tämä paikka

Kielinen

Kittilän kotiseutumuseo

Särestöniemi

Äijänpuljut (vaikea saavuttaa)

Sillankorvan alue

Tämä laavu

Pahtakoski

Tuuliharjun rantatörmät ja koski

Tämä paikka (mahdollisesti vaikea saavuttaa)

Mettiskoski ja iso kivi

Tämä laavu

Tämä rinnepuro

Rauhoitettu kohde

Marraskosken kalliot

Koivusaari

Tuossahan sitä on katseltavaa. Noiden lisäksi on vielä useita tienvarresta viitoitettuja laavuja. Lisäksi pitäisi käydä joki vielä läpi ilmakuvan kanssa hiekkarantojen löytämiseksi.

Näihin kaikkiin kohteisiin tulee olemaan hieno tutustua kesän, syksyn ja vielä alkutalvenkin aikana erilaisissa sääolosuhteissa ja tunnelmissa. Ei ole retkikohdeideoista puutetta ihan saman tien.