Vinkkejä Lappiin muuttavalle tai muutosta haaveilevalle

Kuva: Laura/Kiertoreitti

Saan melko säännöllisesti yhteydenottoja ihmisiltä, jotka haaveilevat tekevänsä elämänmuutoksen ja muuttavansa Lappiin. Useimmiten kysymykset koskevat asunnon ja työpaikan löytämistä, mutta monia muitakin juttuja ja neuvoja minulta on kysytty. Halusinkin koota pienen vinkkipaketin sinulle, joka haaveilet Lappiin muuttamisesta tai olet jo muuttamassa.

Nämä vinkit ja niihin sisältyvät ajatukset pohjaavat omiin kokemuksiini tai havaintoihini. Usko ja noudata vain omalla vastuulla 🙂

1. Älä jää odottamaan unelmatyöpaikkaa

Moni Lapista haaveileva rakastaa luontoa. Eikö olisikin ihanaa työskennellä Lapin luonnossa, huoltaa vaikka laavuja ja reittejä? No ihan varmasti olisi. Mutta jos päätät jäädä etelään odottamaan, että saat Lapista suoraan unelmiesi työn, voi odotuksesta tulla todella pitkä. Kas kun moni muukin on näistä unelmaduuneista kiinnostunut, ja monesti työn saaminen voi vaatia suhteita paikan päällä pohjoisessa. Ota siis aluksi vastaan työ, jota yksinkertaisesti pystyt tekemään, ja kun olet sen siivellä päässyt muuttamaan pohjoiseen, saanut kuukausipalkan juoksemaan ja tutustunut ihmisiin edes hiukan, voit paljon helpommin alkaa etsiä kivempaa työpaikkaa ja ehkä sitä unelmiesi työtä.

2. Muuta alkukesällä tai kesällä

Näin yksinkertaisesti siksi, että syksyllä saapuvat sesonkityöntekijät, ja sen jälkeen voi olla hankala löytää järkihintaista asumusta. Keväällä ja kesällä valinnanvaraa on paljon enemmän, kun sesonkityöläiset lähtevät toukokuussa. Lapin vapaita vuokra-asuntoja löytyy parhaiten Tori.fi-palvelusta etsimällä tai jättämällä sinne oman hakuilmoituksen. Unelmien asuntoa tuskin heti löytyy. Tässä toimii sama taktiikka kuin työnhaussakin – ota vastaan se mikä on saatavilla, ja paikan päällä sitten voit alkaa etsiä parempaa.

3. Ole rohkea ja aseta tarvittaessa määräaika

Monille meistä Lappi on kaukana lapsuudenkodista. Ajatus siitä, että perhe ja ystävät jäävät kauas, voi tuntua pahalta ja jopa ylitsepääsemättömältä. Ole kuitenkin rohkea ja kokeile. Päätä vaikka, että muutat Lappiin kolmeksi tai kuudeksi kuukaudeksi. Tällainen asetettu määräaika helpottaa alun pahinta koti-ikävää suuresti, koska voit lohduttautua sillä, että välimatka on vain väliaikainen. Kun määräaika on kulunut, on paljon ehtinyt jo tapahtua, ja voit tunnustella uudelleen, palaatko heti etelään vai et.

4. Tee roadtrip

Jos sinulla ei ole kirkkaana mielessä paikkakuntaa jonne haluaisit muuttaa, tee perheen tai ystävän kanssa roadtrip ja fiilistele tunnelmiasi eri puolilla Lappia. Etelässä, lännessä, idässä ja pohjoisessa on kaikissa omanlaisensa tunnelma. Käy kaupungeissa kuten Torniossa, Kemijärvellä ja Rovaniemellä, ja kylissä kuten Kittilässä, Sodankylässä, Pelkosenniemellä, Sallassa, Kolarissa, Muoniossa ja Savukoskella. Aja tiet Kilpisjärvelle ja Utsjoelle, tutustu Posioon ja piipahda kansallispuistoissa. Yhden paikkakunnan fiilis ja luonto voivat puhutella aivan eri tavalla kuin toisen.

5. Mieti palvelu- ja muut tarpeesi

Lapissa on mahdollista asua erämaassa, kaupungissa tai missä tahansa siltä väliltä. Suurimmasta osasta Lappia on helkkarin pitkä matka keskussairaalaan Rovaniemelle. Suurimmassa osassa Lappia ei myöskään ole Rovaniemeen verrattavia muita palveluita, pois lukien Kemi-Tornion alue, josta on lyhyt matka myös Ouluun. Jos koet ettet ole valmis kaukaisen pikkukylän asukiksi, joka ei juuri palveluita tarvitse eikä kaipaa, älä ainakaan heti ensimmäisenä muuta kaukaiseen pikkukylään. Silti ei ole pakko muuttaa myöskään kaupunkiin kerrostaloon. Kolmen–neljänkymmenen kilometrin säteellä Rovaniemestä on useita viehättäviä pikkukyliä luonnon keskellä, ja silti matka oikean kaupungin palveluihin on suhteellisen lyhyt. 

6. Tutustu kohteesi ympäristön vaihtoehtoihin

Matkailukeskukset kuten Saariselkä, Pyhä ja Levi tarjoavat kosolti työpaikkoja ja myös verrattaen paljon palveluita. Huomioi, että jo pikkumatkan päässä näiden kylien ulkopuolella on selvästi halvempaa asua. Jos siis haluat muuttaa Leville, ei kämppää tarvitse vuokrata tunturin rinteestä, vaan jo puolen tunnin ajosäteellä löytyy monenlaista rauhaisampaa ja halvempaa. Katso kylien nimiä kartalta ja etsi asumusta Torista kylien nimiä hakusanoina käyttämällä.

7. Ota yhteyttä alueella jo asuviin

Tähän asiaan esimerkiksi Instagram tuo aivan mahtavan alustan. Instassa on matala kynnys laittaa yksityisviestiä jollekin, joka asuu Lapissa ja kenties juuri sillä seudulla, jonne itsekin haluaisit muuttaa. Laita rohkeasti viestiä, kerro muuttosuunnitelmistasi ja kysy mieltäsi askarruttavista asioista, oli se sitten asuntoon, työpaikan saantiin tai vaikka paikkakunnan ilmapiiriin liittyvää. Paikallisilla tai alueelle jo aiemmin muuttaneilla on usein kullanarvoisia vinkkejä, joita ei muualta oikein saa. Ota seurantaan kohdealueesi hashtagit, niin pääset paremmin kärryille alueella oleskelevista.

8. Pidä päiväkirjaa tai blogia

Tätä suositusta en voi liiaksi painottaa. Muuton tiimellyksessä ja ensimmäisinä viikkoina tunteet voivat käydä vuoristorataa: väsyttää, kaikki jännittää ja niin sinä kuin tavarasikin haette uutta paikkaanne. Myös Lapin eksotiikka tulee osaksi elämääsi ja voit kokea aivan uusia ja ihania asioita. Pidä päiväkirjaa tai kirjoita blogia niin usein kuin mahdollista. Kirjaa ylös sellaisetkin ajatukset, tunteet, havainnot ja tapahtumat, jotka voivat tuntua mitättömiltä, ja ota paljon kuvia elämästäsi muuton aikana ja ensimmäisinä kuukausina. En voi sanoin kuvailla, kuinka ihana noihin muistoihin on palata jo muutaman kuukauden, saati sitten muutaman vuoden kuluttua. Tämä on aikaa jolloin elämäsi muuttui – dokumentoi se ainakin itsellesi.

9. Muuton jälkeen: tutustu ihmisiin

Muutama ystävä on aina hyvä olla lähellä. Varsinkin, jos muutat yksin, on tärkeää, että tutustut ihmisiin edes hiukan. Se edesauttaa kotiutumista ja tuo paljon turvaa, kun on joku, keneltä pyytää apua tai tukea tarvittaessa, kenen kanssa jutella ja käydä vaikka lenkillä. Lapissa, kun palvelut ovat vähissä ja toimivat usein hitaasti, voi joskus olla helpompi saada apua tavan ihmisiltä. Mene siis muuttosi jälkeen reippaasti esittäytymään naapurille (vie kahvipaketti ja herkkuja) tai osallistu vaikka kansalaisopiston kurssille luodaksesi uusia tuttavuuksia. Itse olen pari ystävää löytänyt myös Instagramin kautta. Muista myös olla itse hyvä tyyppi – kun jonain päivänä on sinun vuorosi auttaa, auta.

10. Maassa maan tavalla

Lapissa moni asia ei pelaa niin vauhdikkaasti ja tehokkaasti kuin etelässä. Auton korjausta ei välttämättä saa samalla tai edes ensi viikolla, apteekki voi aueta seuraavan kerran maanantaina, tiet voivat olla huonot, ruokakaupassa valikoima on etelää selvästi pienempi ja joitakin tykötarpeita tai palveluita pitää lähteä Rovaniemeltä saakka hakemaan. Myytäviä tai vuokrattavia asuntoja ei monestikaan ilmoiteta julkisesti, niitä pitää osata kysyä. Työpaikkaa hakiessa suhteilla on usein merkitystä. Sole niin justiinsa -sanonta pätee melkein kaikkeen elämään täällä, eikä siitä ole paikallisilla tapana stressata. Älä siis revi pelihousujasi, Lapissa on Lapin rytmi.

11. Nauti

No tämä on tietenkin kaiken A ja O. Muutto Lappiin voi olla elämäsi suurin ja ihanin muutos, ja se vaikuttaa ihan koko elämääsi, arkeen ja juhlaan, työhön ja vapaa-aikaan. Pääset äärettömän luonnon äärelle elämään kahdeksan vuodenaikaa vuodessa. Saat mahdollisuuden jättää kiireen ja suorittamisen taaksesi, kun asuinkustannukset ovat etelää selvästi pienemmät ja houkutuksia rahan tuhlaamiseen on vähän tai ei lainkaan. Poroista, tulistelusta ja revontulista voi tulla osa tavallista arkeasi. Ota mallia paikallisilta, jotka vapaa-ajallaan suuntaavat suoraa päätä kalastamaan, tunturiin tai metsään tervastulille. Pian saatat huomata, ettei ihminen niin paljoa palveluita, menomahdollisuuksia ja kulisseja tarvitsekaan – Lappi antaa jotain paljon arvokkaampaa.

Muuton jälkeen saatat sitten huomata, että pikkuhiljaa vaatekaappisi menee uusiksi – kaupunkivaatteet vaihtuvat metsävaatteisiin, korolliset kengät kumisaappaisiin ja farkut toppahousuihin. Huomaat myös, että välimatkat tuntuvat kummasti lyhenevän: vapaapäivänä saattaa aivan hyvin tehdä mieli ajaa vaikka sadan kilometrin päähän vähän retkeilemään tai muuten vain paikkoja katselemaan. Tuon tuosta löydät itsesi tunturin rinteestä, koskien ääriltä ja porojen takana jarruttelemasta. Ja yhtäkkiä onkin voinut kulua puoli vuotta tai vuosikin siitä, kun viimeksi käytit liukuportaita. Sellaista on elämä Lapissa.