Miten löytää koti Lapista

Kodin löytäminen Lapista ei ole erityisen monimutkaista, kunhan pitää mielensä avoimena. Halusin kerätä muutaman hyödyllisen vinkin kaikille, jotka haaveilevat vakituisesta kodista Lapissa. Nämä vinkit koskevat Lapin maaseutua – kaupungeissa varmaan pätevät melko samat jutut kuin etelässäkin.

1. Pidä mieli avoimena

Tämä on kaikkein tärkein asia. Älä päätä etukäteen tarkalleen, miten ison kämpän haluat, millaiselta paikalta ja miltä alueelta – muutoin tuskin tulet löytämään haluamaasi. Päätä sen sijaan esimerkiksi se, miten pitkän työmatkan olet valmis ajamaan – jos se on esimerkiksi puoli tuntia, voit tsekata tarjolla olevat kämpät puolen tunnin ajomatkan sisällä työpaikastasi. Lapissa ei tarvitse istua ruuhkissa, joten jo puolen tunnin päässä työpaikalta voit asustella vaikka minkälaisessa erämaamaisemassa. Ei kannata siis kulkea laput silmillä etsimässä vaikkapa rivitalonpäätyä, kun tarjolla voisi olla mitä tunnelmallisin hirsimökki lyhyen ajomatkan päässä työpaikalta.

Asumismuodoista sen verran, että täällä ei ole lainkaan tavatonta asua ympäri vuoden mökissä. Voit siis sisällyttää hakukriteereihin myös talviasuttavat mökit. Kunhan mökissä on kunnon lämmitys, vesi ja sähkö, siitä voi saada mitä ihanimman kodin. Monissa kunnissa ei ole tarpeeksi asuntoja sesonkityöntekijöitä varten, joten suhtautuminen mökissa asumiseen on olosuhteiden pakostakin varsin suvaitsevaa. Postin saa käännettyä mökkiin, mutta kirjoja sinne ei yleensä saa siirrettyä. Mökkiin muuttaessasi sinun on siis oltava virallisesti kirjoilla jossain muualla, mikä taas saattaa vaikuttaa esimerkiksi verotukseesi. Terveyskeskuksen saa nykyään valita täyttämällä yksinkertaisen lomakkeen, eli sitä ei tarvitse murehtia, vaikka olisit kirjoilla toisella puolen Suomea.

2. Muuta ensin vuokralle

Itse en pitäisi hyvänä ajatuksena muuttaa etelästä suoraan omistusasuntoon. Muuttamalla vuokralle pääset ilman suurempia sitoumuksia ensin ns. pelipaikoille, pääset tutustumaan paikkakuntaan ja paikalliseen kulttuuriin ja ilmapiiriin. Ajan saatossa pääset helposti esimerkiksi viikonloppureissuina tutustumaan myös naapurikuntiin ja moniin eri seutuihin Lapissa. Pääset siis fiilistelemään, katselemaan paikkoja ja tunnustelemaan, missä päin olisi mukava asua pysyvämmin. Ja vaikka tietäisitkin jo etukäteen varmaksi alueen, jonne haluat muuttaa, on vuokralta käsin helppo käydä katsomassa myytäviä vaihtoehtoja. Ostopaineita ei ole, kun olet jo valmiiksi alueella ja kynnys tutustua aina uusiin myytäviin kohteisiin on matala.

Omien kokemusteni mukaan Lapissa ei myöskään takuuvuokrakulttuuri ole kovin hurja. Tavanomaista on, että takuuvuokraa vaaditaan yhden kuun vuokra. Ota huomioon myös se, että Lapin maaseudulla vuokraat 500 euron kuukausivuokralla jo vaikka omakotitalon.

3. Tori

Jos tsekkaat pelkän Etuoven, Vuokraoven tai Oikotien kämpät, saat nopeasti sen käsityksen, että Kemin ja Rovaniemen ulkopuolella ei ole tarjolla juuri mitään (paitsi lomaosakkeita). Oman kokemukseni mukaan kaikkein tehokkain tapa löytää asunto Lapissa on Tori.fi. Torissa on tarjolla paljon hyvin erilaisia asuntoja ja mökkejä, ja yllättävän tehokas tapa on myös jättää sinne oma ”halutaan vuokrata” -ilmoitus. Jos jätät ilmoituksen niin varaudu siihen, että sinulle tullaan ehdottelemaan vaikka minkälaisia vaihtoehtoja. Pidä mieli avoimena, sillä joukossa voi olla todellisia helmiä, kun asiaa oikein ajattelee!

Jos sinulla on tuttuja siinä kunnassa, johon haluaisit muuttaa, voit pyytää heitä viemään myös kaupan ilmoitustaululle kämpänhakuilmoituksen puolestasi.

4. Pihatiellä on väliä

Muutitpa sitten omakotitaloon tai talviasuttavaan mökkiin, kannattaa asiaa miettiä lumitöiden kannalta. Jos pihatien pituus on 500 metriä eikä sinulla ole traktoria, kuka tekee lumityöt? Joissakin tapauksissa lumityöt (ainakin pihatien osalta) voivat kuulua vuokraan, jos vuokraisäntä traktoreineen asustelee vaikka naapurissa. Naapurissa voi olla myös traktori muttei vuokraisäntää, ja silloin voi naapurin kanssa neuvotella, auraisiko hän pihatiesi. Joka tapauksessa tämä asia kannattaa ottaa huomioon, sillä se vaikuttaa arkeen talvella valtavasti. Tuiskuttava lumipyry sulkee pihatien hetkessä. Mitä lyhyempi pihatie, sitä pienemmällä vaivalla pääsee. 

5. Kokeile kepillä jäätä

Onko myytävänä sopiva asunto, jonka haluaisit vuokrata? Kysy myyjältä, onnistuisiko se! Etenkin tyhjillään olevat asunnot tai mökit, joissa on juokseva vesi, ovat talvella omistajalleen murheenkryyni, johon vuokralainen voi tuoda vastauksen. Vuokralainen pitää mökin lämpimänä estäen putkia jäätymästä, ja kolaa lumet katolta. Kannattaa siis ehdottomasti kysyä, olisiko myytävänä oleva asunto mahdollista vuokrata. Kysymällä ei häviä mitään, ja toki voi kokeilla toisinkin päin, jos olet liikkeellä ostohousut jalassa: olisiko vuokralla oleva paikka mahdollista ostaa?

6. Sesonkityöt

Talveksi Lappiin tarvitaan valtavat määrät sesonkityöläisiä. Jos olet vaikkapa opas tai ravintola-alan ihminen, kannattaa tämä mahdollisuus hyödyntää, koska sesonkityöläisenä tänne on ehkä yksinkertaisinta solahtaa. Usein sesonkityöläisiä tarvitsevat tahot tarjoavat työntekijöille myös jonkinlaista majoitusta. Kun kevät tulee ja sesonkityöt loppuvat, olet jo ehtinyt tutustua jonkin verran paikallisiin ja pystyt sitä kautta löytämään uusia työ- ja majoitusmahdollisuuksia.

7. Kysy työnantajalta

Jos sinulla on työpaikka jo tiedossa mutta asuntoa ei, kannattaa ehdottomasti ottaa yhteys tulevaan työnantajaasi ja tiedustella vinkkejä häneltä. Hänellä mitä todennäköisimmin on ainakin jonkin verran paikallistuntemusta, eli vaikka hän ei suoraan pystyisi asuntoa sinulle tarjoamaan, hän todennäköisesti tuntee alueelta mahdollisen majoittajan tai osaa muulla tavoin antaa vinkkiä, mistä lähteä kysymään asuntoa kyseisellä paikkakunnalla.

8. Mökkikylät

Jos et ole nirso ja polte päästä Lappiin on kova, kannattaa myös mökkikylistä tiedustella pidempiaikaisen majoituksen mahdollisuutta. Monesti tällaisissa tapauksissa hinnan pystyy neuvottelemaan kohtuulliseksi. Tällainen majoitus ei yleensä ole ylellistä, mutta toisaalta se antaa sinulle mahdollisuuden päästä katsomaan alueella olevia vuokra-asuntomahdollisuuksia paljon helpommin, kuin mitä se onnistuisi etelästä käsin.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s