Kenelle Lappi ei sovi?

Vuosien aikana olen tainnut tulla kehuneeksi Lappia monelta kantilta. Lapissa on kuitenkin piirteitä, jotka eivät sovi kaikille. Olen todennut tämän muun muassa kuunneltuani joitakin Lappiin muuttaneita epätyytyväisiä ihmisiä tai heitä, joiden unelma Lappiin muuttamisesta on lopulta kaatunut vaikkapa sääskiin – mikä on ehkä kertonut vain siitä, ettei heidän unelmansa niin kovin vahva lopulta ollutkaan. Se on toki aivan ok, ei Lappi ole kaikkia varten eikä sen tarvitsekaan olla.

Sanoisin, että Lappi ei sovi sinulle, jos…

…runsas palvelutarjonta on sinulle tärkeää.

Ei tule varmasti kenellekään yllätyksenä, että täällä on palveluja vähemmän kuin esimerkiksi pääkaupunkiseudulla tai missä tahansa etelän kaupungissa. Valinnanvaraa on vähemmän ja monesti pitää lähteä kauas jotain erikoisempaa saadakseen. Moni ihan tavallinen asia voi olla kiven alla tai tosi kallista verrattuna etelään, koska vaihtoehtoja ei monesti ole eikä siten hintavertailua voi tehdä.

Jos onnellisuus on kovasti kiinni siitä, että palveluja on kaikkialla ympärillä runsaasti ja helposti saatavilla, Lappi ei ehkä ole sinun valintasi. Muussa tapauksessa voit kyllä oppia elämään Lapin palvelutarjonnan kanssa ajan mittaan ja varautumaan siihen, että kaikkea ei saa vain sormia napsauttamalla, vaan hieman kannattaa osata ennakoida. Ja kyllä siihenkin tottuu, että monet jutut ovat täällä kalliita. Onneksi sentään talot ovat halpoja.

…haluat, että asiat hoidetaan sinun tavallasi.

Lapissa moni asia hoituu hieman eri lailla kuin etelässä. Sen huomaa arjessa silloin tällöin. Naapuri tai joku kyläläinen voi tulla kylään ilmoittamatta, asuntoa voi olla vaikea löytää koska usein niistä ei ilmoiteta missään, koirakarkulaisia juoksee pihoilla ja kylillä tämän tästä. Poro tulee takuulla vihannesmaallesi, ellet aitaa sitä. Lapin arjessa on oma tyyli ja oma rytmi, johon kannattaa sopeutua ymmärtäväisesti ja avarakatseisesti, muutoin olosta tulee tukala. On tosi vaikeaa saada ystäviä valittamalla, että täällä asiat hoidetaan väärin ja pätemällä, kuinka etelässä milloin mikäkin homma hoidetaan paremmin. Sellaiselta ihmiseltä tekee vain mieli kysyä: miksi sitten et jäänyt etelään?

Ystäviä kannattaa olla. Enkä puhu välttämättä sellaisista ystävistä, joiden kanssa parannetaan maailmaa saunassa tai lenkkipolulla. Usein kyläläiset auttavat toisiaan mieliisti talkoona, mutta hankalan tyypin maineessa oleva saa varautua kaivamaan kuvettaan jeesin saamiseksi.

…tiedät mitä haluat etkä kelpuuta muuta.

Kuten oli puhetta, Lapissa palveluita on suhteellisen vähän. Se johtuu siitä, että täällä on pinta-alaan nähden vain vähän ihmisiä. Nämä kaksi seikkaa taas johtavat siihen, että sekä työ- että asuntotarjontaa on usein rajoitetusti. Jos päätät muuttaa Lappiin, varaudu siihen, että et heti saa unelmiesi kotia tai oman alan töitä. Ajan mittaan ne saatat löytää, mutta jos todella unelmoit Lapissa asumisesta, ole valmis harkitsemaan työ- ja kämppävaihtoehtoja avarakatseisesti. Älä päätä etukäteen mitä haluat, vaan katso mitä on tarjolla ja ajattele mahdollisuuksia laatikkosi ulkopuolelta. Jos olet etukäteen päättänyt, että sinulle kelpaa vain juuri tietynlainen työ tai koti, saattaa sormiesi välistä valahtaa yksi ihmiselämä sitä Lapista etsiessä.

…kaamos ja hyttyset häiritsevät.

No tätä ei tarvitse enempää edes selitellä. Muutamakin ihminen on minulle vuosien mittaan kertonut unelmoivansa Lapissa asumisesta – mutta kun on se kaamos ja ne hyttyset. Se on ihan ok. Jos elämänmuutoksen kuitenkin haluaa tehdä ja jonnekin syrjään muuttaa, niin ehkäpä katse kannattaa kääntää Itä-Suomeen?


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s