10 syytä miksi rakastan Suomea

En voi tarpeeksi kiittää isoisääni ja lukemattomia muita miehiä ja naisia siitä, että Suomi on sellainen kuin se on, sellainen, etten haluaisi elää missään muussa maailman maassa. Tässä asioita Suomesta, jotka tekevät minut onnelliseksi ihan joka ikinen päivä, tavallisessa arjessa.

Turvallisuus

Maailmassa moni ihminen joutuu elämään jatkuvassa kuolemanpelossa sodan, nälän ja tautien takia. Joka päivä pitäisi meidän suomalaisen muistaa arvostaa sitä, että meillä on turvallista. Voimme kulkea kaduilla ja luonnossa ilman pelkoa. Voimme suunnitella tulevaisuutta ja nauttia olostamme rennosti. Vaikka olisikin rahat vähissä, niin emme joudu pelkäämään henkemme edestä, kuten moni muu tässä maailmassa.

Rauha

Ihmisvilinä, kaupungit ja kerrostalot eivät ole minun mieleeni. Nautin siitä, että Suomessa on mahdollisuus elää kaukana kaikesta. Tieverkosto on hyvä, ja kaltaisellani tavallisellakin ihmisellä on varaa autoon, joka mahdollistaa syrjäseuduilla omassa rauhassa elämisen. Toivon, että syrjäseuduilla asumista tuetaan myös jatkossa, jotta Suomi ei autioituisi, ja jotta kenenkään ei olisi pakko muuttaa kaupunkiin. Siitä seuraisi vain pahoinvoivia ihmisiä, jotka maalla olisivat olleet onnellisia.

Luonto

Suomen luonto on suuri, kaunis ja erityinen. Sitä on syytä suojella tehokkaasti. Luonto voisi olla myös matkailuvalttimme kunhan sen mahdollisuudet nähdään, kunhan tietyt alueet suojellaan, kunhan avohakkuita ei päästetä kaikkialle ja kunhan villieläinten oikeuksia varjellaan. Jokamiehenoikeuksilla saamme nauttia luonnosta monipuolisesti, mikä on maailmalla harvinaista. Lupaan, että jatkossa nautin jokamiehenoikeuksista aiempaa paremmin sienestämällä, marjastamalla ja kalastamalla.

Koulutus

Tasokkaan koulutuksen ansiosta jokaisella suomalaisella on ainakin sivistyksen puolesta eväät hyvään elämään, vaikka tulisi täysin varattomasta perheestä. On velvollisuutemme huolehtia siitä, että näin on myös jatkossa. Ilmainen koulutus on rikkaus, jolla Suomi on kehittynyt yhdeksi maailman parhaista maista elää. Me saamme hyvän ja korkeankin koulutuksen ilman, että joudumme ottamaan järkälemäisiä lainoja, joiden takaisin maksamiseksi joutuisimme koko loppuelämämme tekemään selkä vääränä kellon ympäri töitä kuin orjat. Siitä on syytä muistaa olla kiitollinen, koska se vaikuttaa elämäämme joka ikinen päivä.

Tolkun ihmiset

Minä en ole tunnettu siitä, että erityisen vahvasti uskoisin ihmiskunnan hyvyyteen tai älyyn, mutta onhan se pakko myöntää, että tavallinen keskiverto suomalainen on varsin tolkullinen ihminen, jonka kanssa pystyy hyvin jutustelemaan ja tarpeen tullen neuvottelemaan. Voimme olla jäyhiä, mutta olemme perusluonteeltamme myös aika järkeviä ja rehellisiä, ja mukaviakin. Jos ja kun välillä pitää kohdata uusia ihmisiä, niin yleiskyynisyydestäni huolimatta huomaan kyllä yleensä odottavani ja ajattelevani, että vastassa on joku ihan tavallinen, mukava ihminen.

Verot

Minä maksan mielelläni veroja, joilla yhdessä huolehditaan kansalaisten pärjäämisestä. Minusta verotulot voisi joissain paikoin ohjata viisaamminkin, mutta periaatteessa olen tyytyväinen siihen, että yhteisin verovaroin huolehditaan kaikista. Kansan hyvinvointi on kaikkien etu. Joka kerta esimerkiksi lääkärissä käydessäni muistan olla kiitollinen siitä, että käynti maksaa minulle korkeintaan joitain kymppejä – jossain toisessa maassa joutuisin ottamaan lainaa lääkärilaskusta selviämiseen.

Metsähallituksen palvelut

Kansallispuistojen ja retkeilyalueiden palvelut, hoidetut reitit ja hyvät tulipaikat huusseineen ja puuvarastoineen ovat todellista ylellisyyttä, jota moni ulkomaalainen ei osaa edes kuvitella. Me voimme tuosta vain lähteä retkelle ja luottaa siihen, että reitit ovat kunnossa ja paikan päällä on polttopuita. Uskomattoman hieno juttu! Matala kynnys lähteä luontoon edistää takuulla ihmisten hyvinvointia, ja on myös matkailuvaltti.

Kieli

Rakastan suomea. Se on niin kaunis ja hassu kieli! Ja persoonallinen, se on kuin oma salakielemme täällä kaukana pohjoisen perällä. Sitä pitää vaalia ja arvostaa. Huomaan kiinnittäväni itse koko ajan enemmän huomiota siihen, etten ainakaan turhaan käyttäisi englannista väännettyjä sanoja, jos suomenkielinen vastine on olemassa.

Julkinen terveydenhuolto

Jos sairastumme, ei meidän tarvitse muuttaa kadulle pahvilaatikkoon kuolemaan, vaikka olisimmekin työttömiä ja vakuutuksettomia. Eikä tarvitse laittaa pystyyn somekampanjaa, jolla ehkä saisi kerättyä rahat hoitoihin, jos hyvä tuuri käy. Voimme mennä terveyskeskukseen ja meitä hoidetaan pikkurahaa vastaan puhtaissa ja turvallisissa olosuhteissa ammattitaidolla, joka on maailman huippua. On velvollisuutemme huolehtia siitä, että näin on myös jatkossa.

Lehdistönvapaus

Monessa maailman maassa ihmisiä pidetään pimennossa mitä ihmeellisimmin konstein, ja sumutetaan sumeilematta. Suomessa lehdistönvapaus on maailman huippuluokkaa, mikä on äärettömän arvokas asia. Vaikka jokaista uutista kannattaa aina tarkastella kriittisesti, voimme me suomalaiset sentään aika hyvin luottaa tiettyjen tahojen tuottamiin uutisiin. On velvollisuutemme huolehtia siitä, että näin on myös jatkossa.

Mainitsematta jäi vielä monta asiaa: vuodenaikojen vaihtelu, suvaitsevaisuus, ruokakulttuuri… Suomessa on loputtomasti ilonaiheita, kun niitä vain huomaa ajatella! ❤

Onnellista itsenäisyyspäivää Suomi!


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s