10 + 1 syytä asua Lapissa

Syksyllä tulee kaksi vuotta siitä, kun muutin yksin Salosta Utsjoelle. Tässä kuussa tulee kuluneeksi tasan vuosi siitä, kun muutimme tänne Kittilään. Paluumuuttoa etelään ei ole maisemissa: tässä 10 + 1 hyvää syytä asua Lapissa!

1. Suuri luonto

Suuret metsät, suuret joet sekä suuret tunturit, suot ja erämaat antavat ihmisen tuntea itsensä pieneksi. Elämän pikku huolet tuntuvat mitättömiltä. Erämaan ilmaa hengittäessä ne on helppo unohtaa kokonaan. Tuntuu että Lapin luonnossa ei voi olla onneton. Tähtitaivas näkyy mykistävänä ilman valosaastetta, yötön yö koettelee ymmärryksen rajoja.

2. Palvelut ovat kaukana

Kun kaupungit ostoskeskuksineen ovat kaukana, ei rahaa tule tuhlattua. Samalla on helppo huomata, kuinka turhaa tavarapaljous on. Kun turhat ihmismaailman ärsykkeet ovat poissa, tulee helpommin suunnattua luontoon. Samalla on entistä helpompaa arvostaa sitä, että tärkeät jutut, kuten kunnallinen terveydenhuolto, toimivat hyvin myös maaseudulla.

3. Puhtaus

Puhtaan luonnon tuoksut ja tunturimaan raikas tuuli ovat jotain, jota ei voi sanoin kuvata, vaan ne pitää itse kokea. Lapin maaseudulla riittää, kun astuu ovesta ulos. Ei tarvitse ajaa tuhatta kilometriä pohjoiseen tai edes muutamaa kymmentä kilometriä lähimpään kansallispuistoon. Täällä voit myös astella metsään tai tunturille ja juoda puron raikasta, ihanaa vettä. Se on ylellisyyttä!

4. Harrastusmahdollisuudet

Niin nuoret kuin aikuisetkin täällä harrastavat ulkona monenlaista. Ympäri vuoden kalastellaan ja tulistellaan vähintään lähijärvillä ja -laavuilla ystävien ja perheen kanssa. Oikea talvi mahdollistaa talvitiimellykset joka vuosi, retkimaastot alkavat ovelta. Valokuvaajille Lappi on tietenkin loputon aarreaitta kaikkina vuodenaikoina.

5. Kahdeksan vuodenaikaa

Lapin kahdeksan vuodenaikaa on helppo erottaa toisistaan. Jokainen on voimakkaalla tavalla upea ja erilainen, ja niiden rytmissä eläminen hoitaa sielua ja mieltä. Parhaillaan eletään keskiyönauringon aikaa. Sitä seuraavat sadonkorjuu, ruska, ensilumi, joulukaamos, pakkastalvi, hankikantokevät ja jäidenlähtökevät.

6. Värit

Lapin luonto leiskuu taivasta myöten maailman upeimmissa väreissä. Revontulet, ruska, sininen kaamos, hohtava hanki, vehreät metsät ja kesän kukkaloisto ovat vertaansa vailla.

7. Rauha

Tämä on itselleni syistä kenties se tärkein. Ei kaupunkien hälinää, liikennettä, ei edes liikennevaloja nostattamassa hikikarpaloita ohimoille. Ei juurikaan ihmisiä, ei sosiaalisia tilanteita, ei turhaa meteliä ja kaikenlaista ihmisten mukanaan tuomaa säätämistä ja häsäämistä. Ei tarvitse katsoa mitä naapuri syö aamupalaksi eikä tarvitse kuunnella mopoautojen pörinää ja jumputusta. Tunturituuli viilentää otsaa samalla kun silmät lepäävät suurissa maisemissa.

8. Asenne

Kenties muun muassa edellä mainituista syistä johtuen lappilaiset eivät ole kokemusteni mukaan kovin tiukkapipoisia. Täällä asenne elämään on mielestäni mukavampi ja armollisempi kuin monella eteläläisellä. Täällä muistetaan nauttia elämästä ja luonnosta sen sijaan, että stressaannuttaisiin suorituspaineiden alla. Tätä hienoa asennetta olen itsekin saanut oppia. Sole poka mikhään.

9. Naapurit

Kynnys lähteä katselemaan länsinaapureiden menoa on todella matala! Autoon vaan ja ei muuta kuin reissuun nauttimaan Ruotsin tai Norjan upeista maisemista. Myös Saamenmaan naapurissa eläminen on hyvin avartavaa. Etelässä moni ei tiedä saamelaisista mitään, mikä nyt ajateltuna tuntuu minusta aivan käsittämättömältä.

10. Mystiikka

Niin paljon ja väkivaltaisesti kuin tänne on aikojen saatossa koitettu kristinuskoa juurruttaa, on Lapissa edelleen aimo annos vanhaa kunnon pakana-aikojen mystiikkaa. Vaikka menisit kuinka syrjäiselle seidalle, huomaat todennäköisesti, että sinne on tuotu lahja tai useampi vielä aivan lähiaikoina.

+1: Porot

No tähän ei varmaan tarvitse edes muuta sanoa? Porot ovat ihania!


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s