Lentuankoskelta Posiolle

Tänään saavuimme Lappiin.

Aamulla matka alkoi jälleen aurinkoisen aamun saattelemana Lentuankoskelta läheltä Kuhmon kaupunkia. Ajoimmekin lähes parisataa kilometriä heti aamupäivän tunteina. Matkalla pysähdyimme kuitenkin katselemaan Raatteentien muistomerkkiä ja hieman myöhempänä Hiljaista kansaa.

Raatteentien tiehaaran muistomerkillä ja museossa on monenlaista rämää ja hieman uudempaa sotakalustoa esillä.
Raatteentien muistomerkissä on yksi kivenlohkare jokaista kaatunutta suomalais- ja neuvostoliittolaissotilasta kohden.
Hiljainen kansa -tilataideteos on pysäyttävä näky tien varrella. Ihmishahmoja on 800.

Ensimmäiset porot nähtiin jo aamupäivällä, ja päivän edetessä niitä on ollut maisemissa vaikka millä mitalla. Myös suuria koppeloita oli tiellä yksi ja viereisessä ojassa useampikin. Kaikki kuikuilivat kaula pitkänä eivätkä osanneet laisinkaan varoa autoa.

Kuusamon Suurpetokeskuksessa tapasimme porojen (?) lisäksi koirasusia, karhuja, ketun ja ilveksiä. Kierros oli oikein informatiivinen – harmi vain että viime hetkellä kanssamme kierrokselle pöllähti 30 eläkeläisen joukko. Mutta ei se mittää… Opas teki parhaansa valtavan porukan kanssa.

Suurpetokeskuksen jälkeen matka jatkui Kuusamo cityyn, joka yllätti minut suuruudellaan. On Prismaa ja Citymarkettia, Pentikkiä ja Subwayta. Ihan mukavan oloinen paikka! Eläväinen.

Kävimme Hannu Hautalan näyttelyssä, joka oli oikein hienoissa puitteissa omassa rakennuksessaan Citymarkettia vastapäätä. Sitten kävimme kaupassa, ja kun palasimme autolle, huomasimme, että Hautala itse ajaa pihaan. Pitihän siinä mennä käsipäivää sanomaan, suurelle idolille! En sentään pyytänyt yhteiskuvaa, siihen vedin rajan, vaikka Hannu olikin oikein ystävällinen.

Nyt olemme Posiolla.

Kävin äsken melomassa Kitkajärvellä. Alkaa melonta jo pikku hiljaa sujua! Pystyy ottamaan vähän vauhtiakin. Rantaankin pääsin ihan itse. Ei paljoa varpaankärki kastunut.

Ilma on aurinkoinen ja lähes tyyni.

Huomenna matka jatkuu… Jonnekin. Kohti pohjoista joka tapauksessa.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s